反派怪兽老公寻妻记,最后哥师奶棒打鸳鸯

今晚多谢强佬请客[鼓掌],下次到我补翻~
呢部新版《哥师奶》经过我重新回忆,剧情好简单,就系“反派怪兽老公寻妻记,最后哥师奶棒打鸳鸯”。具体如下,略重口味且严重剧透,慎点!
角色:哥师奶(哥斯拉)、穆氏夫妇(反派六脚蝙蝠怪兽,叫穆拓)
话说某次事件之后,身处日本嘅穆先生(雄性穆托)一夜惊醒,对身处美国嘅穆太太(雌性穆托)无比思念。于是乎,穆先生不辞劳苦,决定横穿太平洋,踏上漫长嘅寻妻之路。
途中,穆先生为咗准备畀太太嘅见面礼物,横扫半个夏威夷,准备抢走美帝大兵嘅核弹。
就喺呢个时侯,因为穆先生嘅行为太过张扬,太过扰民,住喺楼下(几万呎深海底)嘅哥师奶实在忍唔住,决心要好好教训佢。但可能因为当时哥师奶啱啱瞓醒,睡意未过,穆先生两下散手就撇甩咗佢,带埋嗰支“玫瑰花”(核弹)[玫瑰]继续向东而行。
另一边厢,身处美国嘅穆太太可能感受到老公无尽嘅思念之情,同时亦因为佢想迫不及待要让老公知道自己有咗BB呢件喜事,于是扫荡半个拉斯维加斯,一路向西,准备投入老公怀抱。
如同牛郎织女一年一次相见于喜鹊桥一样,穆先生同穆太太终于喺美国加州海岸附近重聚[爱情]。穆先生亲手将礼物——玫瑰花般美丽嘅核弹——送畀穆太太:“亲爱的,我好挂住你~~呢枝玫瑰花送畀你[玫瑰][玫瑰]!”穆太太无比感动[流泪]。正当两位年轻夫妇准备享受甜蜜嘅二人世界嘅时侯,悲剧降临。哥师奶又从楼下出现!原来佢一直跟踪穆先生嚟到美国。哥师奶发誓,唔好好教训呢对扰民夫妇就唔姓哥!于是棒打鸳鸯。最后夫妇二人双双毙命,丧于师奶口下。美国佬有救
最后少少点评,新版嘅主题依然系对核辐射危机嘅控诉。人类想要战胜自然系冇可能,而要令大自然得到平衡,只有大自然自身先可以做到。
整个故事节奏总算可以,最后大战场气势做足。但系个人觉得前面铺垫太长,交代太多无谓嘅事。穆氏夫妇出镜率比哥师奶重要多,有啲喧宾夺主。
最后,师奶真系好萌,尤其系对眼[憨笑],充满善意~~
最后,师奶真系好萌,尤其系对眼[憨笑],充满善意~~